Heve kjøpet ved funn av fukt i campingvogn

Bilde med tekst: Heve kjøpet ved funn av fukt i campingvogn

Innholdsfortegnelse

Alt du trenger å vite om dine rettigheter og plikter 

Når du kjøper en campingvogn, forventer du at den skal være feilfri og oppfylle det som er avtalt. Men hva gjør du om du oppdager at campingvognen har fuktskader? Funn av fukt i en campingvogn kan føre til store problemer og kostnader. Denne artikkelen vil gå gjennom hvilke rettigheter og plikter du har som kjøper, og hvordan du kan gå frem for å heve kjøpet. 

Hva er heving? 

Heving av kjøp innebærer at både dine og selgers forpliktelser etter kjøpsavtalen opphører, og at ytelsene som allerede er levert, tilbakeføres. I praksis innebærer dette at du returnerer campingvognen til selgeren, som på sin side refunderer kjøpesummen. Målet med heving er å gjenopprette situasjonen slik den var før avtalen ble inngått, så langt det er mulig. Retten til heving er regulert i kjøpsloven § 39 og forbrukerkjøpsloven § 32. 

Heving er en av flere rettigheter du kan gjøre gjeldende ved mangler ved campingvognen. En mangel kan for eksempel være betydelige feil eller skader, manglende funksjonalitet som avviker fra avtalen, eller at campingvognen ikke oppfyller spesifikasjonene som ble lovet ved kjøpet, jf. kjøpsloven § 17 og forbrukerkjøpsloven § 16. En fuktskade på en campingvogn er ofte å regne som en mangel. For at selger skal være ansvarlig for fuktskaden må den ha vært tilstede før du overtok campingvognen, jf. kjøpsloven § 21 og forbrukerkjøpsloven § 18 

Ettersom heving er en alvorlig reaksjon, krever loven at andre tiltak, som reparasjon eller omlevering, må være forsøkt først, jf. kjøpsloven § 37 og forbrukerkjøpsloven § 29 (3). For å heve kjøpet må det foreligge en mangel ved campingvognen; det er ikke nok at du bare angrer på kjøpet. Videre i artikkelen vil vi se nærmere på når du som kjøper kan heve kjøpet av en campingvogn.  

Her har du en mal for å heve bilkjøp

I hvilke tilfeller kan du heve kjøpet av en campingvogn? 

For at du skal kunne heve et kjøp av en campingvogn, må visse vilkår være oppfylt, jf. kjøpsloven § 39 og forbrukerkjøpsloven § 32. Disse vilkårene varierer avhengig av hvilken lov som regulerer kjøpet. Dersom du har kjøpt campingvognen fra en næringsdrivende, som for eksempel en forhandler, gjelder forbrukerkjøpsloven. Hvis campingvognen derimot er kjøpt fra en privatperson eller handelen foregår mellom to næringsdrivende, reguleres kjøpet av kjøpsloven. I denne artikkelen ser vi nærmere på de relevante vilkårene som gjelder for heving av campingvogn etter både kjøpsloven og forbrukerkjøpsloven. 

Heving av campingvogn etter kjøpsloven 

Dersom du har kjøpt campingvogn fra en privatperson, eller hvis kjøpet gjelder mellom to næringsdrivende, reguleres retten til heving av kjøpsloven § 39. Bestemmelsen lyder: 

«(1) Kjøperen kan heve kjøpet dersom mangelen medfører vesentlig kontraktsbrudd.
(2) Kjøperen kan ikke heve kjøpet med mindre han gir selger melding om heving innen rimelig tid etter at han fikk eller burde ha fått kjennskap til mangelen […].» 

Som det følger av bestemmelsen, må følgende vilkår være oppfylt for å kunne heve kjøpet av campingvognen:  

  1. Mangelen må utgjøre et vesentlig kontraktsbrudd 

Ifølge første ledd i bestemmelsen kreves det at mangelen medfører et “vesentlig” kontraktsbrudd. Dette er en helhetlig vurdering hvor flere faktorer tas i betraktning, blant annet: 

  • Mangelens betydning for deg som kjøper. 
  • Avviket mellom avtalt og levert campingvogn. 
  • Belastningen heving vil medføre for selger. 
  • Muligheten for andre løsninger, som retting eller prisavslag. 

Dersom mangelen vurderes som vesentlig, kan du ha rett til å heve kjøpet. Hvis ikke, kan andre misligholdsbeføyelser som prisavslag eller erstatning være aktuelle. 

  1. Reklamasjon må skje innen riktig frist 

I tillegg til at mangelen må være vesentlig, må du reklamere innen de fristene som følger av kjøpsloven § 32: 

  • Relativ frist: Du må reklamere innen rimelig tid etter at du oppdaget eller burde ha oppdaget mangelen. Hva som er rimelig tid, vurderes konkret i hver enkelt sak. 
  • Absolutt frist: Reklamasjon må skje innen to år etter kjøpet, med mindre selger har gitt en lengre garanti. 

For å sikre rettighetene dine anbefales det å undersøke campingvogen nøye ved overtakelse og reklamere så snart en mangel oppdages. Reklamasjonen bør være skriftlig og tydelig angi hva du krever av selger. 

  1. Selger må få mulighet til å rette feilen
    Før heving kan bli aktuelt, må selger gis anledning til å rette mangelen eller tilby omlevering, jf. kjøpsloven §§ 34-36. Dersom selger ikke klarer å utbedre feilen innen rimelig tid eller uten vesentlig ulempe for deg, kan du likevel kreve heving. 

Oppfylles alle disse vilkårene – at mangelen er vesentlig, du har reklamert i tide, og selger har fått mulighet til å rette feilen – kan du ha rett til å heve kjøpet. Hvordan du går frem for å heve kjøpet, vil bli gjennomgått senere i artikkelen.  

Kjøpsloven om heving av campingvogn

Heving av campingvogn etter forbrukerkjøpsloven 

Hvis du har kjøpt en campingvogn fra en forhandler, reguleres din rett til heving av forbrukerkjøpsloven § 32. Bestemmelsen lyder som følger: 

«I stedet for prisavslag etter § 31 kan forbrukeren heve avtalen, med mindre selgeren beviser at mangelen er uvesentlig.» 

Av bestemmelsen fremgår det flere vilkår som må være oppfylt for at du kan heve kjøpet av campingvognen: 

  1. Det må foreligge en mangel som ikke er uvesentlig.
    Mangelen må være så alvorlig at det ikke er rimelig å forvente at du beholder campingvognen. Eksempler på slike mangler inkluderer feil som påvirker campingvognens verdi, funksjonalitet eller sikkerhet. I vurderingen tas det hensyn til: 
  • Hvorvidt campingvognen avviker fra det som er avtalt. 
  • Mangelens betydning for deg som kjøper. 
  • Om andre alternative tiltak er forsøkt, slik som retting eller omlevering. 
  • Belastningen heving vil påføre selger, sammenlignet med andre tiltak. 
  1. Selgeren må ha fått mulighet til å rette eller omlevere feilen.
    Som hovedregel har selger rett til å forsøke å rette mangelen før du kan kreve heving, jf. forbrukerkjøpsloven § 29. Forbrukerkjøpsloven § 30 (4) gir selger én anledning til å rette mangelen eller tilby omlevering, med mindre det er rimelig at selger får flere forsøk. Dersom selger ikke klarer å rette eller omlevere innen rimelig tid eller uten vesentlig ulempe for deg, kan du ha rett til å heve kjøpet. 
  1. Reklamasjon må være gjort innen riktig frist.
    Reklamasjonsfristene er fastsatt i forbrukerkjøpsloven § 27: 
  • Relativ frist: Du må reklamere innen rimelig tid etter at du oppdaget eller burde ha oppdaget mangelen. Hva som menes med «rimelig tid» vurderes konkret i hver sak, men i forbrukerkjøp er aldri fristen for å reklamere kortere enn to måneder. 
  • Absolutt frist: Reklamasjon må skje innen to år etter levering, eller innen fem år hvis campingvognen er ment å vare vesentlig lenger ved normal bruk. Dette vurderes konkret. 

Lovendringen som trådte i kraft 1. januar 2024 innebærer at alle mangler som oppstår innen to år etter levering, antas å ha eksistert ved kjøpet. For å unngå ansvar må selger bevise at mangelen ikke forelå ved overgangen av risikoen til kjøpet, jf. forbrukerkjøpsloven § 18.  

Dersom alle disse vilkårene er oppfylt, kan du ha rett til å heve kjøpet av campingvognen. Hvordan du går frem for å heve kjøpet, vil bli forklart i neste avsnitt.  

Hvordan gå frem for å heve kjøpet? 

Hvis du oppdager fukt i campingvognen, bør du snarest mulig kontakte selgeren og reklamere på mangelen. Her er noen praktiske trinn: 

  1. Dokumenter mangelen 

Dokumenter fuktskaden med bilder og, om mulig, en rapport fra en fagkyndig. Dette kan være avgjørende bevis hvis det oppstår en tvist om campingvognen. 

  1. Skriftlig reklamasjon 

Send en skriftlig reklamasjon til selgeren hvor du beskriver mangelen og krever heving av kjøpet. Vær tydelig og konsis i beskrivelsen av fuktskaden og hvordan den påvirker campingvognens verdi og bruk. 

  1. Gi selger mulighet til å rette feilen
    Selgeren må få en rimelig sjanse til å utbedre mangelen. Dersom selger ikke klarer å rette feilen eller nekter å gjøre det, kan du gå videre med kravet om heving. 
  1. Bruk forliksrådet
    Hvis dere ikke oppnår enighet, kan saken bringes inn for forliksrådet, som er Norges laveste domstol. Dette er en relativt rimelig løsning, men det er en viss risiko for at avgjørelsen kan være feil, og partene kan ofte være uenige i resultatet. Dersom du er misfornøyd, kan saken vurderes av Forbrukertilsynet eller videreføres til domstolene. 
  1. Ta kontakt med Forbrukertilsynet og Forbrukerklageutvalget
    Forbrukertilsynet kan hjelpe med mekling i tvister mellom privatpersoner og næringsdrivende. Saken må vanligvis behandles her før den eventuelt kan oversendes til Forbrukerklageutvalget. Forbrukerklageutvalget har myndighet til å fatte vedtak om heving, men behandlingstiden kan være lang. 
  1. Ta saken til domstolene
    Hvis du ikke godtar avgjørelsene fra tidligere instanser, kan du ta saken til domstolene. Selv om dette er en kostbar løsning, har domstolene høy kompetanse i saker som gjelder heving av kjøp av campingvogn. De fleste ønsker imidlertid å løse saken før det blir nødvendig å gå til retten. 
  1. Undersøk om forsikringen dekker advokatkostnader
    Mange campingvognforsikringer inkluderer rettshjelpsdekning, som kan dekke kostnader til advokat, rettsgebyrer og bruk av tekniske eksperter. Du må kun dekke 20%, pluss en egenandel, mens forsikringen vil dekke de resterende 80%.   

Praktiske råd 

Her er noen praktiske råd for deg som kjøper: 

  • Innhent en tilstandsrapport før kjøpet hvis mulig. Dette kan avdekke eventuelle skjulte mangler og gi deg et bedre grunnlag for å forhandle med selgeren. 
  • Gjennomfør en grundig inspeksjon av campingvognen ved overtakelse. Sjekk spesielt for tegn på fukt, som misfarging, lukt eller synlige skader på vegger og gulv. 
  • Reklamer umiddelbart dersom du oppdager fukt eller andre mangler. Jo raskere du tar tak i problemet, desto lettere blir det å få gjennomslag for ditt krav om heving av kjøpet. 

Dersom du er usikker på hvordan du skal gå frem, kan det være lurt å søke råd fra en advokat eller en forbrukerorganisasjon. De kan gi deg veiledning om dine rettigheter og plikter, og hjelpe deg med å utforme en sterk reklamasjon. 

Prisavslag

Hvis mangelen ikke er alvorlig nok til å oppfylle kravene for heving, kan du kreve prisavslag, jf. kjøpsloven § 38 og forbrukerkjøpsloven § 31. Prisavslag innebærer at kjøpesummen reduseres tilsvarende verdien av mangelen. Dette er en hensiktsmessig løsning når mangelen ikke er tilstrekkelig for å heve, men likevel påvirker campingvognens verdi eller funksjonalitet. 

Beregningen av prisavslaget skal baseres på kostnadene for å utbedre mangelen eller på hvor mye mangelen har redusert campingvognens verdi. For å få en presis vurdering, kan det være nødvendig å innhente en vurdering fra en uavhengig ekspert eller takstmann. 

Før du fremmer krav om prisavslag, bør du kontakte selgeren og gi dem en rimelig mulighet til å rette eller omlevere feilen. Hvis selgeren ikke viser vilje til å samarbeide, kan du sende en formell, skriftlig forespørsel om prisavslag. Sørg for å inkludere relevant dokumentasjon og beregninger for å underbygge kravet ditt. 

Her kan du lese mer om prisavslag

Ta kontakt med oss for hjelp til å heve campingvognen 

Har du kjøpt en campingvogn med fuktskade og vurderer å heve kjøpet? Da kan det være nyttig å få bistand fra en advokat med erfaring på området. En advokat kan hjelpe deg med å vurdere om du har grunnlag for heving og veilede deg i prosessen med å fremme kravet ditt overfor selgeren. Om nødvendig kan advokaten også representere deg i ulike instanser eller i retten. 

Hos Advokatfirmaet Verito AS har vi lang erfaring med å bistå kunder i saker som gjelder kjøp av campingvogner med mangler. Vi tilbyr en gratis og uforpliktende vurdering av din sak og gir deg konkrete råd om hvordan du kan gå frem.Ta kontakt med oss på e-post: post@verito.no eller telefon: 24 02 21 20 for mer informasjon eller hjelp. 

Artikkelen er skrevet 10.12.2024. 

Vanlige spørsmål 

Ja, det er mulig å kreve prisavslag dersom du ønsker å beholde campingvognen. Prisavslaget skal tilsvare reduksjonen i campingvognens verdi som følge av mangelen. Hvis fuktskaden kan repareres, kan prisavslaget tilsvare kostnadene til reparasjon. 

I slike tilfeller kan det være nødvendig å ta saken til forliksrådet eller domstolene. Forliksrådet er et lavterskeltilbud hvor du kan få en vurdering av saken uten at det medfører store kostnader. Hvis saken ikke løses i forliksrådet, kan du ta den videre til domstolene for en endelig avgjørelse. 

Spør oss om hva som helst. Når som helst

Vi anbefaler ikke å sende personsensitiv informasjon

Flere artikler om samme rettsområde

Bilde med tekst: Kunde får medhold i tvist om bobilkjøp
Bobil & campingvogn
Kristoffer Dalvang

Kunde får medhold i tvist om bobilkjøp 

Forbrukerklageutvalget gir kunden rett i saken mot bilforhandler  En forbruker har fått medhold i en klagesak mot en bilforhandler etter gjentatte problemer med vibrasjoner ved nedbremsing av en brukt bobil. Forbrukeren kjøpte i 2014 en brukt bobil med en garanti på seks måneder. Kort tid etter kjøpet oppdaget forbrukeren vibrasjoner

Les mer »
Bilde med tekst: Kjøp av campingvogn endte i fuktkrangel og rettsstrid
Bobil & campingvogn
Kristoffer Dalvang

Kjøp av campingvogn endte i fuktkrangel og rettsstrid

Kjøp av campingvogn endte i fuktkrangel og rettsstrid Forbrukerklageutvalget gir medhold til kjøpere En sak om kjøp av en campingvogn har nylig blitt avgjort i Forbrukerklageutvalget til fordel for kjøperne, som krevde heving av kjøpet på grunn av alvorlige fuktskader. I juli 2017 kjøpte et par en campingvogn fra en

Les mer »
Bilde med tekst: Kjøper vinner sak om prisavslag etter campingvogntvist
Bobil & campingvogn
Kristoffer Dalvang

Kjøper vinner sak om prisavslag etter campingvogntvist

Kjøper vinner sak om prisavslag etter campingvogntvist En forbrukerklage om kjøp av en campingvogn fra 2017 har resultert i et vedtak fra Forbrukerklageutvalget som tildeler kjøperen et prisavslag på 15 000 kroner. Saken omhandlet flere påståtte feil og mangler ved vognen, som ble solgt “som den er” for 185 000

Les mer »
Bilde med tekst: Har du kjøpt campingvogn? Våre advokater hjelper deg
Bobil & campingvogn
Kristoffer Dalvang

Har du kjøpt campingvogn? Våre advokater hjelper deg 

Når du kjøper en campingvogn, er det mange ting å vurdere for å sikre at du får en god opplevelse og unngår potensielle problemer. I denne artikkelen vil vi gi deg en grundig veiledning om hva du bør være oppmerksom på ved kjøp av campingvogn, og hvordan våre advokater kan

Les mer »
Bilde med tekst: Har du kjøpt campingvogn og vil reklamere?
Bobil & campingvogn
Kristoffer Dalvang

Har du kjøpt campingvogn og vil reklamere?

En veiledning til dine rettigheter og fremgangsmåte  Har du kjøpt en campingvogn, og oppdager at det foreligger en feil eller mangel ved campingvognen? Da er det viktig å varsle selger så fort så mulig, slik at du ikke mister retten til å gjøre mangelen gjeldende. Denne artikkelen skal gjennomgå hva

Les mer »
Bilde med tekst: Har du angrerett ved kjøp av campingvogn?
Bobil & campingvogn
Kristoffer Dalvang

Har du angrerett ved kjøp av campingvogn? 

Har du investert i en campingvogn, og vil vite mer om angrerett? Denne artikkelen vil gi deg en grundig gjennomgang av hva angrerett er, fristen for angreretten, når du kan og ikke kan benytte deg av angrerett, samt hvordan du kan benytte deg av den. Les videre for å få

Les mer »