Kjøpsloven og båt: Hva er dine rettigheter ved feil eller mangler?

Bilde av båt på vannet med teksten "kjøpsloven om båt"

Innholdsfortegnelse

Når du kjøper en båt fra privatperson er det kjøpsloven som gjelder. I kjøpsloven har du visse rettigheter hvis det oppstår feil eller mangler ved båten. I denne artikkelen skal vi se nærmere på hva  kjøpsloven sier om slike situasjoner, og hvilke krav du kan ha mot selger.

Hva er en mangel på båt etter kjøpsloven?

En mangel er et avvik fra det som er avtalt mellom kjøper og selger, eller det som følger av loven. Det kan også være en mangel hvis båten ikke samsvarer med den informasjonen selger har gitt om båten, eller med det kjøper hadde grunn til å forvente ut fra prisen og forholdene ellers.

Noen eksempler på feil/mangler som kan danne grunnlag for krav er feil eller skader på motor/fremdriftssystem, skader under vannlinje, plastpest og lekkasjer/fukt over vannlinje. Merk at den konkrete avtalen og forholdene omkring nevnte er avgjørende for hvorvidt noe er en mangel. En tilnærmet identisk feil/skade, eksempelvis plastpest, kan derfor utgjøre en mangel i en sak, samtidig som den ikke gjør det i en annen.

De fleste kjøpere besiktiger båten før kjøp, og deltar gjerne også på en prøvetur. Forhold du som kjøper ble kjent med eller burde gjort deg kjent med under slik besiktigelse/prøvetur, kan normalt ikke gjøres gjeldende som en mangel. Generelt gjelder likevel at selgers opplysningsplikt går foran kjøpers undersøkelsesplikt. Mer om opplysningsplikten ved salg av båt.

Hvilke krav kan du fremme ved mangler på båten?

Hvis det foreligger en mangel ved båten, har du flere mulige krav mot selger etter kjøpsloven. Disse er:

  • Retting: Selger må utbedre mangelen på egen bekostning, så lenge det ikke medfører urimelig kostnad eller ulempe for selger.
  • Omlevering: Selger må levere en ny båt som er fri for mangler, så lenge det ikke medfører urimelig kostnad eller ulempe for selger.
  • Prisavslag: Du kan kreve at kjøpesummen reduseres tilsvarende verdiforringelsen som mangelen medfører.
  • Heving: Du kan heve kjøpet, altså gå fra avtalen, hvis mangelen er vesentlig og selger ikke har rettet eller omlevert innen rimelig tid. Da må du levere tilbake båten, og selger må tilbakebetale kjøpesummen. Les mer om heving av båtkjøp her.
  • Erstatning: Du kan kreve erstatning for det økonomiske tapet du har lidt som følge av mangelen, så lenge selger har opptrådt uaktsomt eller forsettlig.

Hvordan fremme et krav mot selger av båten?

Hvis du oppdager en mangel ved båten, må du gi selger beskjed innen rimelig tid etter at du oppdaget eller burde oppdaget mangelen. Dette kalles å reklamere. Hvis du ikke reklamerer innen to år etter at du overtok båten, mister du retten til å fremme krav på grunn av mangelen. Hvis båten er ment å vare vesentlig lenger enn to år, er fristen fem år.

Du bør reklamere skriftlig, for eksempel per e-post, slik at du har dokumentasjon på at du har reklamert og hva du har krevet. Du bør også samle bevis for at det foreligger en mangel, for eksempel ved å ta bilder, innhente tilstandsrapporter, innhente tilbud på utbedring, osv.

Når du reklamerer, må du angi hvilket krav du vil fremme, for eksempel retting, omlevering, prisavslag, heving eller erstatning. Du kan endre kravet senere, så lenge det ikke er urimelig overfor selger. Les mer om reklamasjon ved båtkjøp vår artikkel her.

Kontakt oss for gratis vurdering av din sak

Hvis du har kjøpt en båt med feil eller mangler, kan det være lurt å kontakte en advokat som har erfaring med slike saker. En advokat kan hjelpe deg med å vurdere om du har et krav mot selger, og hvordan du best kan fremme det.

Hos Advokatfirmaet Verito AS har vi spesialisert oss på kjøpsrett og forbrukerrett, og har bistått mange båtkjøpere i tvister med selgere. Vi tilbyr en gratis og uforpliktende vurdering av din sak, og kan også bistå deg videre hvis du ønsker det.

Du kan kontakte oss på e-post: post@verito.no eller telefonnummer 24 02 21 20. Les mer om hvordan advokater kan bistå deg etter båtkjøp.

Vanlige spørsmål om kjøpsloven og båt

Forbrukerkjøpsloven gir kjøperen bedre rettigheter enn kjøpsloven da selger da alltid er den profesjonelle part. Kjøpsloven gjelder som utgangspunkt mellom "like" parter og er mer balansert i sin avveining av rettigheter mellom selger og kjøper.

Hvis du ikke blir enig med selger om et krav, kan du bringe saken inn for Forbrukerrådet, som kan megle mellom deg og selger. Hvis dere fortsatt ikke blir enige, kan du bringe saken inn for Forbrukerklageutvalget, som kan avsi en bindende avgjørelse. Du kan også gå til forliksrådet og i noen tilfeller direkte til domstolene.

Ja, det er vanskeligere. Men det betyr ikke at det er "vanskelig". Det kommer an på hva som er avtalt, kjøpspris, annonse mv. Det vanlige er at bruktbåter selges med slik klausul, og ofte blir det avgjørende om mangelen var tilstede ved salget.

Kilder

Kjøpsloven

Spør oss om hva som helst. Når som helst

Vi anbefaler ikke å sende personsensitiv informasjon

Flere artikler om samme rettsområde

Bilde med tekst: Reklamere på båt: frister, heving og erstatning
Båt
Kristoffer Dalvang

Reklamere på båt: frister, heving og erstatning

Reklamere på båt, frister, heving og erstatning Skal du reklamere på båt? Reklamasjonsfrister angir tidsrammen for når du må klage til selger dersom du oppdager en feil eller mangel ved båten du har kjøpt. Hvis disse fristene ikke overholdes, kan du miste retten til å kreve tiltak som erstatning, prisavslag,

Les mer »
Hva sier kjøpsloven om båtkjøp?
Båt
Kristoffer Dalvang

Hva sier kjøpsloven om båtkjøp? 

Hva sier kjøpsloven om båtkjøp?  Hva sier kjøpsloven om båtkjøp? Når du kjøper båt, er det viktig å være klar over hvilke rettigheter og plikter du har i henhold til kjøpsloven. Artikkelen vil gi en grundig gjennomgang av hvilke rettigheter og plikter du ha ved båtkjøp, inkludert reklamasjon, retten til

Les mer »
Bilde med tekst: hva sier forbrukerkjøpsloven ved kjøp av båt?
Båt
Kristoffer Dalvang

Hva sier forbrukerkjøpsloven ved kjøp av båt?

Hva sier forbrukerkjøpsloven ved kjøp av båt? Det er viktig å kjenne til forbrukerkjøpsloven, for å sikre et trygt og rettferdig kjøp. Denne artikkelen gir en oversikt over de viktigste bestemmelsene og praktiske rådene.  Hva sier forbrukerkjøpsloven ved kjøp av båt?  Forbrukerkjøpsloven: Beskyttelse for båtkjøpere  Forbrukerkjøpsloven regulerer kjøp og salg

Les mer »
Bilde med teksten "Advokat ved kjøp av båt"
Båt
Kristoffer Dalvang

Advokat ved kjøp av båt

Bistand fra advokat ved kjøp av båt? Hva gjør du om du oppdager at den nye båten din avviker fra det som opprinnelig var avtalt med selger, og selger nekter å innrømme feilen eller tilby en løsning? I denne artikkelen belyser vi hvordan en advokat kan bistå deg med å

Les mer »
Bilde av båt og teksten: avhjelp ved salg av båt":
Båt
Kristoffer Dalvang

Avhjelp ved mangler etter kjøp av båt

Kjøper kan ha rett på avhjelp ved mangler etter kjøp av båt. Avhjelp er betegnelsen kjøpslovgivingen gir på kjøpers krav på retting og/eller omlevering. I denne artikkelen gjennomgår vi rettighetene til avhjelp, hva avhjelp innebærer og hvilke vilkår som må være oppfylt. Hva er avhjelp? Avhjelp er en fellesbetegnelse på

Les mer »
Opplysningsplik ved salg av båt.
Båt
Kristoffer Dalvang

Opplysningsplikt ved salg av båt

Når du skal selge eller kjøpe en brukt båt, er det viktig å være klar over at det gjelder en opplysningsplikt ved salg av båt og dens tilstand. Opplysningsplikten ved salg av båt er et tema som ofte kan skape konflikt mellom partene, og som kan ende i rettssak. I

Les mer »