Forbrukertvistutvalget gir medhold i klage om morkent seil – kjøper tilkjent prisavslag

Forbrukertvistutvalget gir medhold i klage om morkent seil – kjøper tilkjent prisavslag

Innholdsfortegnelse

I en fersk avgjørelse fra Forbrukertvistutvalget har en båtkjøper fått medhold i en klage mot selger etter at en genoa viste seg å være morken kort tid etter kjøpet. Saken illustrerer viktigheten av tydelig informasjon og ansvar ved salg gjennom profesjonelle mellomledd.

Bakgrunn

Kjøperen ervervet i november 2010 en Bavaria 38 Cruiser 2008-modell gjennom båtmegleren Lunde Båt Vest AS. Båten ble solgt “som den er”, og kjøperen gjennomførte en visuell inspeksjon før overtakelse. Kort tid etter oppdaget han en 15 cm lang revne i akterliket på forseilet (genoaen), som senere viste seg å være morkent på grunn av manglende UV-beskyttelse.

Tilstanden ble bekreftet av to seilmakere, som konkluderte med at seilet var råttent og ikke kunne brukes uten omfattende reparasjon. Kostnaden for utbedring ble anslått til 6 000 kroner.

Uenighet om ansvar

Selgeren hevdet at kjøperen hadde inspisert båten grundig før kjøpet, og at slitasje på seilene var forventet etter to sesongers bruk. Videre ble det påpekt at UV-beskyttelse ikke var standard på denne typen seil, og at kjøperen burde ha spesifisert behovet for dette før kjøpet.

Kjøperen på sin side hevdet at han spesifikt hadde spurt om seilene var i god stand og fikk bekreftende svar, noe som gjorde at han ikke rullet ut genoen under inspeksjonen.

Reklamere på båt: frister, heving og erstatning

Forbrukertvistutvalgets vurdering

Utvalget konkluderte med at forbrukerkjøpsloven kom til anvendelse, da salget skjedde gjennom en profesjonell medhjelper. Det ble ansett som sannsynlig at kjøperen hadde stilt spørsmål om seilenes tilstand og fått bekreftelse på at de var i orden. Mangelen ble ansett som vesentlig, og reklamasjonen ble vurdert som rettidig.

Basert på dette ble kjøperen tilkjent et prisavslag på 6 000 kroner for å dekke kostnadene ved reparasjon av seilet.

Konklusjon

Denne saken understreker viktigheten av grundig dokumentasjon og tydelig kommunikasjon ved kjøp og salg av brukte båter, spesielt når transaksjonen involverer profesjonelle aktører. Selgere bør være oppmerksomme på at salg gjennom profesjonelle medhjelpere kan medføre et utvidet ansvar i henhold til forbrukerkjøpsloven.

Du kan lese hele saken her

Spør oss om hva som helst. Når som helst

Vi anbefaler ikke å sende personsensitiv informasjon

Flere artikler om samme rettsområde

Kjøp av bruktbåt ender i klagesak
Båt
Maiken Kristiansen

Kjøp av bruktbåt ender i klagesak

En konflikt om kjøp av bruktbåt mellom to private parter har nådd Forbrukerklageutvalget etter uenigheter om tekniske feil og oppfyllelse av avtaler. Saken, som startet med kjøp av en brukt motorbåt sommeren 2016, har utviklet seg til en juridisk klagesak. Problemer med båten Etter overtakelsen av båten oppdaget kjøperen flere

Les mer »